Strøm

Strøm

Du trenger strøm for å få noe som helst gjort. Har du noen gang sittet hjemme og sett på TV eller sittet hjemme og slappet av foran din datamaskin og strømmen plutselig har gått vet du veldig godt at det ikke tar så veldig lang tid før du må se etter lommelykten og på andre måter begynne å se deg litt rundt etter noe annet å gjøre. Det er ikke lett å gjøre så mye uten strøm. Da må du frem med stearinlysene og deretter må du få alt på bordet. Det nytter ikke å komme seg ned på bordet om du ikke vet hvordan du skal se for å komme deg akkurat dit. Bruk hodet slik at du ikke skader deg. Det er viktig at du er forsiktig når du ikke har strøm og at du tenker over hva som er det beste å gjøre først. Er du uten strøm, har vært uten strøm eller på andre måter tenker over hva som er best å gjøre når du ikke har strøm kan det være greit å ha en liten oversikt eller tenke litt over hvordan strømmarkedet fungerer.

Strømmarkedet uten grenser

I Norge har man et strømnett som kontrolleres av Statkraft. Strømnettet er ikke avgrenset av den grunn men er koblet mellom land, slik at det norske nettet er koblet til strømnettet i Europa. Hele Norden har et omsetningsområde. Det vil si at nettene i Norden er koblet sammen slik at all handel av billig strøm i Norden skjer et sted, og det er på Nord Pool børsen. Denne kalles offisielt Nord Pool Spot. Velger du spotpris som din strømpris følger din strømpris prisen på Nord Pool Spot og et lite satt vedlegg. Strømleverandørene kjøper strømmen sin på dette markedet og selger den videre til deg.

Før 1991 var det reguleringer av strømmarkedet i Norge, men etter dette året ble det et deregulert marked i Norge. Nå kan selskaper kjøpe strøm på Nord Pool og selge det til privatpersoner. Prisene styres nå etter markedsprinsipper. Det er dessverre ikke mulig for privatpersoner å kjøpe strømmen sin direkte hos Nord Pool.

Nord Pool var den første strømbørsen i verden for kjøp av salg av strøm, og har blitt en plass for mange Europeiske land sin strømhandel. Prisen du tilbys svinger etter prisen på denne børsen. På denne måten er din strøm og du del av et stort strømmarked.

Bruksområde uten begrensninger

Strøm er i et marked som ikke har noen begrensninger. Når du er på jakt etter noe som passer deg er det viktig at du vet nøyaktig hvordan du skal si stopp og hvordan du skal si nei. Det er ofte slik at vi finner mye som er artig, men ikke alt som passer. Når det kommer til strøm så er alt viktig og du kan bruke strøm til så å si alt. Det er nesten ingenting du ikke kan bruke strøm til.