Gjeldsgrad

Hvor høy gjeldsgrad du har, sier noe om hvor mye utestående gjeld du skylder i forhold til hvor mye penger du tjener. Dette er en parameter bankene bruker til å se om du ha kapasitet til å betjene det ekstra lånet du søker om. Har du en lav gjeldsgrad så øker sannsynligheten for at du har god økonomisk oversikt, en sunn økonomi og dermed om du får lov til å låne penger hos det aktuelle selskapet.

Betalingsanmerkning

Har du betalingsanmerkning så får du ikke låne penger hos de aller, aller fleste selskaper. Det er enkelte finansaktører på markedet, som vil la deg refinansiere lån hvis du har en bolig å stille i sikkerhet. Det kan selvfølgelig være en god løsning hvis du har mulighet til å gå denne veien. De som ikke har denne muligheten skal ikke og bør ikke ta opp mer lån. Få heller orden på økonomien før du tenker på å ta opp mer lån.

Kredittscore

Kredittopplysningsbyråer er selskaper som har lisens fra datatilsynet til å finne offentlig tilgjengelige opplysninger om deg, for så å selge de videre til et utlånsselskap. For at noen skal kunne be om kredittopplysinginer om deg så skal det være en god grunn til det. Å låne penger er en god grunn til at kredittbanken kan be om slike opplysninger.

Basert på disse opplysningene vil byrået lage en kredittscore av deg og din økonomi. Den sier noe om hvor stor risiko banken tar ved å låne ut penger til deg. Hvilke modeller og hvilken score som gjelder, er avhengig av hvilket byrå bakene benytter.